Win het DEDDO zomerpakket!
februari 2023

Een winnende bouwofferte maken? 5 tips!

Amir | Marketeer

Zo stel je de perfecte bouwofferte op

Een bouwofferte maken is een van de eerste stappen naar een nieuwe klus. En dat verdient aandacht. Die potentiële klant trek je niet zomaar over de streep. Maar hoe maak je een goede offerte? Wij gaan je helpen! Met onze 5 tips gaan jouw offertes voortaan onweerstaanbaar goed de deur uit.

1. Meer dan een droge opsomming

Een offerte maken voor de bouw is meer dan een paar prijzen onder elkaar zetten. Een offerte is een uithangbord voor je bedrijf en vormt vaak het allereerste contactmoment met een klant. Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken en de opdracht binnen te halen. De offerte moet daarom volledig, duidelijk en foutloos zijn en er tiptop uitzien. Beschrijf nauwkeurig de werkzaamheden, producten, planning en je prijs. Weet je niet precies wat er allemaal in de offerte moet staan? Pak dan onze handige checklist erbij.

Je wilt de klant natuurlijk niet overspoelen met informatie of het idee geven dat je veel meer biedt dan je eigenlijk doet. Overdrijf daarom niet en houd het overzichtelijk met een goede structuur. Zorg ervoor dat klanten in één oogopslag zien wat ze willen weten. Hoe helderder alles is, hoe meer vertrouwen je wekt.

2. Zet de klant centraal

In de bouw worden veel offertes vergeleken. Om de opdracht te winnen moet je een offerte sturen die perfect aansluit op de wensen en behoeften van de klant. Zorg daarom dat je hier een goed beeld van hebt. Verzamel genoeg informatie en stel de juiste vragen, voordat je aan de slag gaat met de offerte. Vraag ook naar de planning en het budget. Moet de klus gedaan worden als jij op een strandbedje ligt in Spanje? Of past het budget niet bij jouw prijs? Dan is een bouwofferte maken zonde van je tijd.

Laat in de offerte terugzien dat je de klant helemaal begrijpt. Werd er gezegd dat kwaliteit het belangrijkst is? Benadruk dan niet hoe goedkoop je bent. Hoe meer een klant zijn verhaal terugziet in jouw offerte, hoe groter het vertrouwen dat jij de perfecte partij bent. Andere tips om de klant centraal te stellen zijn:

  • pas je taalgebruik aan op de klant;
  • vermijd onnodige gebruik van vaktermen;
  • spreek de klant persoonlijk aan;
  • maak geen spelfouten in de naam;
  • benoem persoonlijke afspraken;
  • schrijf ‘u’ of de bedrijfsnaam van de klant i.p.v. ‘ik’ of jouw bedrijfsnaam.

''Om de opdracht te winnen moet je een offerte sturen die perfect aansluit op de wensen en behoeften van de klant.''

3. Duidelijkheid is key

Wees duidelijk, voor de klant en jezelf. Houd je zinnen kort en skip moeilijke woorden. Omschrijf de werkzaamheden en materialen goed en geef aan of de prijs inclusief of exclusief btw is. Maak duidelijk welke taken binnen de offerte vallen om vervelende discussies achteraf te voorkomen. Benoem bijvoorbeeld of het regelen van een vergunning of reiskosten wel of niet inbegrepen zijn. Heb je een prijs afgesproken? Geef dit ook correct aan. Klanten vinden het heel vervelend als dit er niet of verkeerd in staat. Ook belangrijk: noteer tot wanneer de offerte geldig is en wees duidelijk over je leverings- en betalingsvoorwaarden.

4. Verras de klant

Wil je de kans nog groter maken om te scoren met je offerte? Probeer dan om de klant te verrassen! Door de verwachtingen te overtreffen, krijg je een blije klant. Kom bijvoorbeeld met een goede deal of bied iets extra’s, zoals een aanvullend product of service op maat. Je kunt ook kiezen voor andere betalingsvoorwaarden die aansluiten op de situatie van de klant.

5. Meer offertes in minder tijd

Als zelfstandige bouwer krijg je waarschijnlijk veel aanvragen. Wat natuurlijk geweldig is, maar ook enorm tijdrovend. Nu denk je misschien: Met deze tips kost een professionele bouwofferte maken nog veel meer tijd. Niets is minder waar! Met DEDDO is het maken van een professionele offerte een fluitje van een cent. Je hoeft alleen wat gegevens in te vullen voor een perfecte calculatie en binnen enkele seconden heb je een perfect overzicht van de kosten.

Met één druk op de knop zet je de calculatie om in een overzichtelijke, strakke offerte. En van offerte naar factuur is net zo simpel. Heb je veel dezelfde soort aanvragen? Je kunt een offerte heel makkelijk hergebruiken of werken met een template. Je hoeft alleen wat gegevens aan te passen en klaar is Kees. Zo maak je scorende offertes in minder tijd! Eerst zien dan geloven? Probeer DEDDO 30 dagen gratis en ervaar zelf dat bouwoffertes maken nu makkelijker is dan ooit!

×