augustus 2023

Bouwkosten berekenen als een pro: 9 tips voor bouwexperts

Maurice | team DEDDO

Nauwkeurige berekeningen

Heb je weer een flinke blunder gemaakt in de berekening van je bouwkosten waardoor je behoorlijk wat geld bent misgelopen? In dit blog geven we je negen tips die je gaan helpen om bouwkosten te berekenen als een pro. Door rekening te houden met verborgen uitgaven en door geavanceerde tools (zoals DEDDO) in te zetten, kun je vol vertrouwen een berekening maken en succesvolle klussen neerzetten.

1. Doe een grondige check

Voordat je begint te rekenen, is het een goed idee om je flink te verdiepen in de klus. Kijk hoeveel spullen je precies nodig hebt en wat voor soort materialen je gaat gebruiken. Maak vervolgens een inschatting van de tijd die je kwijt zult zijn aan deze klus. Neem de tijd voor alle specificaties en meet alles goed op. Pas dan kun je een perfecte schatting maken van de kosten. Met die informatie heb je niet alleen een goed idee van waar je qua prijs op uitkomt, maar zie je ook gelijk alle mogelijke hobbels en uitdagingen. Die extra inzet in het begin verdient zichzelf dubbel en dwars terug.

2. Wees zo gedetailleerd mogelijk

Ga niet voorbij aan kleine dingen, want die kunnen behoorlijk prijzig worden. Bouwkosten berekenen draait om precisie, zelfs tot aan de kleinste details zoals schroeven en bouten. Het zijn niet alleen de grote kostenposten die er toe doen, maar ook de kleine uitgaven die snel oplopen. Een vergeten onderdeel kan zorgen voor onverwachte extra kosten. Dus, wees nauwkeurig en zorgvuldig bij het inschatten van kosten en vergeet niet dat deze kleine dingen een groot verschil kunnen maken in je budget en klus.

3. Bewaar je berekeningen

Het is slim om oude berekeningen niet zomaar te vergeten. Ze kunnen super handig zijn voor volgende klussen. Denk aan de tijd die je bespaart omdat je niet steeds weer helemaal opnieuw hoeft te beginnen. En je kunt je eigen inschattingen vergelijken met hoe het uiteindelijk echt uitpakte. Daarnaast kun je een schat aan kennis behouden, je werk efficiënter maken door dingen te standaardiseren, en zelfs lessen trekken uit vroegere blunders. Plus, als er ooit discussies zijn, heb je die oude calculaties als bewijs in handen. Wist je trouwens dat je in DEDDO super makkelijk berekeningen kunt opslaan en hergebruiken? Probeer het gratis.

4. Leren van het verleden

Kijk even terug naar je vorige klussen en zie of je bepaalde trends opmerkt. Heb je bijvoorbeeld altijd onverwachte kosten voor extra hout als je aan het werk bent? Of lijkt die ene klus gewoon nooit zo snel te gaan als je dacht? Schrijf het ergens op. Je eerdere ervaringen kunnen je een idee geven van waar je op moet letten als het gaat om het berekenen van bouwkosten voor de toekomst.

5. Inhuren van anderen

Wanneer je anderen inschakelt voor een klus, is het slim om goed uit te vragen wat zij rekenen en verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Het geeft je namelijk een duidelijk beeld van wat je qua prijs kunt verwachten en hoeveel je aan de klant moet doorberekenen. Je kunt deze kennis gebruiken om nauwkeurige berekeningen te maken voor je klanten en ervoor zorgen dat je klus binnen het vastgestelde budget blijft. Vergeet ook niet dat het aansturen van andere partijen tijd kost, tijd die je in rekening kan brengen.

6. Volg ontwikkelingen in de bouwsector

De prijzen van materialen en arbeid kunnen behoorlijk schommelen. Als je als bouwprofessional succesvol wilt zijn, is het verstandig om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de bouwindustrie. Op die manier krijg je een helder beeld van de werkelijke kosten voordat je aan een klus begint. Hiermee vermijd je onverwachte financiële tegenvallers en zorg je ervoor dat je klus niet in de rode cijfers eindigt. Tip: reken voor een langlopende klus of een klus die verder in de toekomst gepland staat met een extra risicomarge.

7. Vergeet de extraatjes niet

Klussen brengen vaak verborgen kosten met zich mee, zoals vergunningen en verzekeringen. Zorg ervoor dat je al deze aspecten meeneemt in je berekeningen of dat je deze dingen bespreekt met de klant. Zo kun je onaangename verrassingen voorkomen.

8. Houd rekening met het onverwachte

We weten allemaal dat de bouw vol onverwachte wendingen zit. Dus zorg ervoor dat je niet verrast wordt door het onverwachte. Houd wat extra budget achter voor de momenten waarop zich "Wat als?" situaties voordoen.

9. Gebruik een calculatieprogramma

Een goede berekening maken, doe je niet op een kladje of in Excel. Iedereen kent het gedoe van een onleesbare berekening op papier of dat eindeloze geëmmer met Excel. Met een calculatieprogramma zoals DEDDO wordt het berekenen van je bouwkosten een eitje. Dit programma neemt al het rekenwerk van je over, waardoor je tijd bespaart en stress vermijdt. Het biedt je snel en nauwkeurig inzicht in de verwachte kosten van alles, van materialen tot arbeidsuren. Bovendien maak je met DEDDO veel minder fouten in een berekening, dus je houdt er uiteindelijk ook nog geld aan over. En nadat je de berekening hebt gemaakt, staat de offerte met één druk op de knop klaar, dat is pas efficiënt.

Bouwkosten berekenen met DEDDO

Bouwkosten berekenen met een professioneel programma zoals DEDDO brengt veel voordelen met zich mee. Je bespaart gewoon een hoop tijd. Alle data die je nodig hebt, zit in het systeem en het denkwerk wordt je uit handen genomen, lekker makkelijk. En je maakt ook minder snel fouten, je kunt makkelijk uitvogelen hoeveel winstmarge je wilt pakken, dus de kans op een dikke winst is veel groter.

DEDDO is niet alleen super handig om bouwkosten online te berekenen, je kunt er nog veel meer mee doen! Het is de ultieme tool om razendsnel offertes en facturen te maken en te versturen naar je klanten.

Met een paar simpele klikken tover je nette, professionele documenten tevoorschijn op je scherm. Dus je bespaart niet alleen tijd, maar je klanten zijn ook nog eens onder de indruk van hoe vlot je alles regelt. En als je grote projecten moet managen, no worries! Alle info en kosten staan op één plek. Zo raak je nooit het overzicht kwijt en kun je makkelijk bijsturen als het moet.

Wil je ook eens kijken of het wat voor jou is? Probeer DEDDO nu 30 dagen gratis!

×